Anasayfa > Resmi Gazete > Youtube ve Sosyal Medya Kazançlarına Vergi İstisnası

Youtube ve Sosyal Medya Kazançlarına Vergi İstisnası

“Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası” vergi düzenlemesi ile Sosyal içerik üreticiliği (YouTube, Facebook, instagram, tiktik…) kazançlarına ve mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinden elde edilen kazançlara vergi istisnası geldi.

REKLAM

Gelir Vergisi Kanununa eklenen mükerrer 20/B maddesi ile bu vergi istisnasına ilişkin usul ve esasları düzenlemiştir. Gelir vergisi genel tebliği 31717 sayılı resmi gazetedede (SERİ NO: 318) yayınlanmıştır.

Kimler İstisna Kapsamında

Sosyal içerik üreticiliğinden para kazanıyorsanız (YouTube, Facebook, instagram, tiktik vb…) veya mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinden para kazanıyorsanız bu istisna kapsamına dahil olabilirsiniz.

Gelir vergisine eklenen maddeye göre (Mükerrer Madde 20/B); İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır. (MADDE 2)

İstisnadan, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabilecektir. (MADDE 4)

Nasıl Yararlanılır

İstisna kapsamına giriyorsanız yani Youtube, sosyal medya üzerinden içerikler üretip kazanç sağlıyorsanız veya mobil cihazlar için uygulama geliştirerek kazanç elde ediyorsanız ilk önce bağlı bulunduğunuz vergi dairesine giderek istisna belgesi almanız gerekiyor. İstisna belgesi ile bankaya başvurarak hesap açtırmanız gerekiyor. Banka hesabının Türkiye’de olması şart.

Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır. (MADDE 2)

Bu kapsamda, istisnadan faydalanmak isteyen mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin olarak ilgili vergi dairelerinden Ek-1’de yer alan “193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi”ni (İstisna Belgesi) almaları gerekmektedir. Başvuruda bulunanların istisna kapsamına giren faaliyetleriyle ilgili olarak;

a) Başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyetlerinin bulunması halinde, vergi dairelerince mükelleflerin kayıtlı faaliyetlerinin istisna kapsamına giren faaliyetlere uygun olup olmadığı kontrol edilecek, vergi dairelerine kayıtlı bu faaliyetlerin mezkûr madde hükmüne göre istisna edilen faaliyetler arasında olduğunun tespitini veya uygun faaliyet kodunun tesisini müteakip başvuru sahiplerine istisna belgeleri verilecektir.

b) Başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyetlerinin bulunmaması halinde ise istisna kapsamına giren faaliyetlerle ilgili mükellefiyet tesisinin ardından istisna belgeleri alınabilecektir. (MADDE 4)

İstisnadan yararlanabilmek için birinci fıkrada belirtilen faaliyetlerde bulunan kişilerin bu faaliyetleri sonucu elde edecekleri tüm hasılatı tahsil etmelerini teminen Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açmaları şarttır. (MADDE 4)

Vergi Oranı

İstisnadan yararlanacaklar için vergi oranı kesintisi, kazançları üzerinden %15 olacaktır. Bankalara yatan kazanç tutarlarınız üzerinden %15 tevkifat yapılıp sizin adınıza gelir vergisi vergi ödemesi yapılacaktır. Bunun haricinde başka bir gelir vergisi, KDV, geçici vergi gibi vergiler olmayacaktır.

Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz. (MADDE 2)

Kimler Faydalanamaz

Sosyal içerik üreticiliğinden veya mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinden kazanç sağlamıyorsanız bu istisnadan yararlanamazsınız. Yıllık kazanç tutarınız Gelir vergisi tarifesinin dördüncü dilimi aşıyorsa (2022 yılı için 880 bin TL) bu istisnadan yararlanmanıza engel bir durum. Ayrıca kazançlarınızı her zaman ilgili banka hesabı üzerinden almanız gerekiyor. Gelir vergisi dilimleri için bakınız

Birinci fıkra kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini ikinci fıkrada belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar. Bu durumda olanların, 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü yoktur. (MADDE 2)

Defter ve Belge Tutma Zorunluluğu

İstisna şartlarını taşıyor ve istisnadan yararlanıyorsanız defter beyan etme, defter tasdik ettirme, defter tutma, fatura veya başka bir belge düzenleme zorunluluklarınız kaldırılmıştır.

213 sayılı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, münhasıran 193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesinde istisna edilen türdeki faaliyetlerde bulunan mükelleflerden istisnadan faydalananların yıl içindeki kazançları toplamının 193 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinin dördüncü gelir diliminde yer alan (2022 yılı için 880.000 TL) tutarı aşıp aşmadığına bakılmaksızın, defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunluluklarının kaldırılması uygun görülmüştür. (MADDE 6)

Mezkûr madde kapsamında istisna edilen faaliyetlerin yanı sıra mükelleflerin ticari, zirai veya serbest meslek kazancı yönünden başka faaliyetlerinin bulunması halinde, defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunlulukları devam etmektedir. Başkaca faaliyetleri nedeniyle mükellefiyeti bulunan ve defter tutan mükelleflerin, istisna kapsamında bulunan ve bulunmayan faaliyetlerine ilişkin hasılat, maliyet ve gider unsurlarının ayrı ayrı izlenmesi, istisna kapsamındaki faaliyete ilişkin hasılat, maliyet ve gider unsurlarının, diğer faaliyetlerle ilişkilendirilmemesi ve kayıtlarının da bu ayrımı sağlayacak şekilde tutulması gerekmektedir. (MADDE 6)

Resmi Gazete

Kaynak ve daha fazlası için resmi gazetedeki gelir vergisi genel tebliğine bakabilirsiniz;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/01/20220112-4.htm

REKLAM

İlginizi çekebilir

Sosyal Medya İçerik Üreticiliği ile Mobil Uygulamalara Vergi Düzenlemesi

Yeni vergi düzenlemesi ile Sosyal medya ile (Facebook, Instagram, Youtube, Tiktok vb) gelir elde edenler …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir