Anasayfa > Ekonomi > Vergi ve SGK Borçlarına Yapılandırma

Vergi ve SGK Borçlarına Yapılandırma

Vergi affı olarakta bilinen vergi ve SGK borçlarına yapılandırma tekrar Mecliste. Torba yasanın içine dahil edilen bu yapılandırmada konuyu ilgilendiren kanun “Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” dur. Çıkacak olan bu kanunun içinde Vergi yapılandırması detayları olacaktır. Fakat tam olarak maddelerin hepsi görüşülerek kabul edilecek sonra Cumhurbaşkanı onayına sunulacak ve en son resmi gazetede son hali ile yayınlanarak kanunlaşacak.

REKLAM

Şimdiye kadar kabul edilen maddeler bulunuyor ve bu maddelere göre yapılandırma şöyle olacak;

  • Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları,
  • Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları,
  • Sosyal güvenlik primi idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları ,
  • Emlak vergisi, Çevre temizlik vergisi, İlan ve reklam vergisi,
  • Trafik, seçim, nüfus para cezaları,
  • Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları,
  • TOBB, TESK, TBB, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri,

gibi alacaklar yapılandırılacak ve asıllarının ödenmesi şartıyla cezalara af edilebilecek.

Ne zaman başlıyor

Kanun resmi gazetede yayınladığı zaman yürülüğe girer. Muhtemelen Kasımın 2. veya 3. haftası kanun yasalaşarak resmi gazetede yayınlanacak. Yararlanma süresi ise yıl sonuna kadar yani 31.12.2020 tarihine kadar olacak. Bu tarihler arasında yapılandırma yapacak olan vatandaşlar ilgili yerlere müracat ederek bu vergi yapılandırmasından faydalanabilir.

Ödeme şekli ve süresi

Bu vergi yapılandırmasında 2 ayda bir ödeme yapılmak suretiyle en fazla 18 taksitte ödeme yapılabilecek. Yani vade toplam en fazla 36 ay olabilecek. Hesaplanan vergi borcunun ilk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. Bu faiz yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı üzerinden; ilk taksit ödeme süresinde ödeyenlere % 90, ilk iki taksit ödeme süresinde ödeyenlere ise % 50 indirim yapılacak.

Vergi yapılandırması kapsamında vergi borçları için ilk taksit ödemesi, Ocak 2021’de, SGK için ilk taksit Şubat 2021 de gerçekleştirilecek.

Matrah artırımı henüz yok

Şu anki haliyle bu yapılandırmada sadece kesinleşmiş kamu alacaklarını kapsamakta. Daha önceki yapılandırmada maddelerinde olduğu gibi İhtilaflı vergi borçları, incelemedeki borçlar, tarhiyat aşamasındaki borçlar yapılandırmaya dahil değil.

Ayrıca matrah artırımı, kasa affı, stok affı gibi düzenlemeler ile mükellefin devlete ilave ödemeler yapmasını sağlayan hem devleti hem mükellefi ileride olabilecek incelemeler için kasko özelliği taşıyan matrah artırımı henüz yapılandırma kapsamında değil.

Önceki yapılandırması bozulanlar

Daha önce uygulanan vergi yapılandırması kapsamında (7020, 7143 sayılı Kanun) taksitlerinin ödemesini yapamayanlar, koşulları ihlal ederek haklarını kaybedenler, yeni yapılandırmadan faydalanabilecekler. Bu yapılandırma ile kalan taksitler için yeni kanun kapsamından yararlanabilecekler girebilirler.

REKLAM

İlginizi çekebilir

Youtube ve Sosyal Medya Kazançlarına Vergi İstisnası

“Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası” vergi düzenlemesi ile Sosyal …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir