Anasayfa > Muhasebe > KDV Nedir? KDV Nasıl Hesaplanır?

KDV Nedir? KDV Nasıl Hesaplanır?

KDV ödemeleri her ay yapılmak durumundadır. Ödeme öncesinde KDV beyannamesi verilmeli, ardından ödeme gerçekleştirilmelidir. Katma Değer Vergisi ya da kısaltılmış haliyle KDV, bir mal ya da hizmetin üretiminden tüketimine kadar olan sürecin her aşamasında eklenen bir vergi türüdür. KDV, nihai tüketici tarafından ödenmekte olup KDV oranları değişiklik gösterdiği için ilgili mal ya da hizmet için hesaplama işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. KDV ödemeleri her ay yapılmak durumundadır. Ödeme öncesinde KDV beyannamesi verilmeli, ardından ödeme gerçekleştirilmelidir.

REKLAM

KDV Nedir? KDV Oranları Nelerdir?

Katma Değer Vergisi (KDV), satılacak mal ya da hizmetin üretim ve tüketim dahil olmak üzere sürecin her aşamasında eklenen bir vergi türü olarak bilinir. Devlet gelirlerinin arttırılması ve vergi yükünün çok daha geniş bir kesime aktarılması amacıyla belirlenen KDV, farklı oranlara sahiptir. Dolayısıyla değişebilen oranlar hakkında bilgi edinilmesi, ödemelerin doğru bir şekilde yapılabilmesi açısından oldukça önemlidir.

KDV oranları ve oranların kapsadığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Genel KDV oranı %20 olup hizmet, tüketim malları ve inşaat ile gayrimenkul alanlarında geçerlidir.
  • İndirimli KDV oranı %10 olup gıda ürünleri, kitap ve eğitim, turizm hizmetleri ve sağlık hizmetleri alanlarında geçerlidir.
  • Düşük KDV oranı %1 olup sosyal hizmetler, tarım ürünleri ve temel gıda maddelerinde geçerlidir.

Hesaplamalar, belirtilen oranlardan geçerli olanları baz alınarak yapılır. Bu noktada KDV hesaplama aracı uzman desteğinden yararlanmanız mümkündür.

KDV Hesaplama

KDV hesaplama işlemleri, birtakım faktörlerin devreye girmesiyle gerçekleştirilir. Yapılacak işlemlerde güncel KDV oranının biliniyor olması önemlidir. Bunun yanı sıra mal ya da hizmetin fiyatı da hesaplamaya dahil edilir.

KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

KDV hesaplama işlemleri için kullanılan formül genel olarak şu şekildedir:

KDV Tutarı = Fiyat x KDV Oranı

Ürün ya da hizmetin fiyatı ile KDV oranı değişiklik gösterebildiğinden doğru verilerin girilmiş olması oldukça önemlidir. Örneğin bir ürünün fiyatı 500 TL olsun. Ürünün KDV oranı %20 ise şu şekilde bir işlem yapılır:

KDV Tutarı = 500 x %20

KDV Tutarı = 100 TL’dir.

Bununla birlikte KDV oranı %10 ise hesaplama adımlarında değişiklikler meydana geleceği için elde edilecek tutar da farklılaşacaktır.

KDV Ödemesi

KDV ödemesi aylık olarak yapıldığından ödemenin hangi tarihler arasında gerçekleştirileceği dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Her ayın 28. gününün gecesine kadar KDV beyanname verilmesi gerekir. Beyanname sonrasında ise her ayın 28. gününde ödemenin gerçekleştirilmesi zorunludur. Belirlenen tarihlerde ödemenin yapılmaması durumunda cezai işlem başlatılabilir.

KDV Ödemesi Nasıl Yapılır?

KDV ödemesi, daha önceden de belirtilmiş olunduğu gibi her ayın 28. gününde yapılmalıdır. Ödemeler, İnteraktif Vergi Dairesi’nin web sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra anlaşmalı bankalar üzerinden online bir şekilde ödeme yapılması da mümkündür. Fiziki ya da online ödeme seçeneklerinden herhangi bir tanesi kullanılarak işlemler tamamlanabilir.

KDV ödemelerinde küçük ve orta ölçekli işletmeler için periyot 3 aylık dönem şeklindedir. Bunun yanı sıra aylık ödemelerin büyük ölçekli işletmeler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. KDV hesaplama aracını kullanarak KDV miktarı hakkında detaylı bilgi edinebilir, böylelikle ödeme işlemlerinizi doğru rakamlar üzerinden, belirtilen ödeme yöntemlerini kullanarak sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

REKLAM

İlginizi çekebilir

2020 smmm asgari ücret tarifesi

2020 Yılı Serbest Muhasebecilik Asgari Ücretleri

2020 yılında uygulanacak olan Defter Tutma ücretleri olarak, SMMM ve YMM Mali Müşavirlik Ücretleri belli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir