Anasayfa > Genel > Yüzde Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yüzde Hesaplama Nasıl Yapılır?

Pek çok birey yüzde hesaplaması yaparken karışıklık yaşayabilir. Matematiksel olarak karmaşık olan yüzde hesabı, özellikle gün içerisinde aciliyet gerektiren ya da stresli olduğumuz durumlarda daha da karmaşıklık yaratabilir. Bu durumu çözmek ve en pratik yoldan yüzde hesaplaması yapmanız için harika çözüm önerilerimiz var.

REKLAM

Yüzde hesaplama kolay bir işlem olması ile beraber aynı zamanda akıl karışıklığı da yaşanabilecek bir durumdur. Verilen herhangi bir miktarın yüzde hesaplaması için işlemi pay ve paydaya çevirmek gereklidir.

Belirlenmiş bir miktarın yüzdesini alabilmek için işlem yapmayı bilmek gerekmektedir. Bu mantıkta ilerleyecek olursak A miktarının %B’si isteniyorsa A sayısı ile B sayısını çarpıp sonrasında ise yüze böleceksiniz. İşte aslında yüzde hesaplamak bu kadar basit!

Şimdi bu konuyu bir de örnek üzerinden işleyelim; 

Örneğin: 200 sayısının %20’si kaçtır?

  1. 200 x 20 = 4000
  2. 4000 ÷ 100 = 40 
  3. 200’ün %20’si 40’tır. 

İşte bu yöntem ile istediğiniz herhangi bir sayının yüzdesini rahatlıkla hesaplayabilir ve kafa karışıklığı yaşamadan çözüme ulaşabilirsiniz. Sadece matematik dersinde değil hayatın herhangi bir alanında bile yüzde hesaplaması yapmanız gereken noktalar olabilir. Bu nedenle yüzde hesaplamasının mantığını öğrenmiş ve rahatlıkla işlem yapabiliyor olmanız gerekir. 

En Kolay Yüzde Nasıl Hesaplanır?

Yukarıda bahsettiğimiz işlem doğrultusunda birkaç pratik yolu daha vardır. Yüzde hesaplaması çok karmaşık bir işleme sahip olsa da günlük hayatımız için oldukça kullanışlı yöntemleri tercih etmek en ihtiyacınız olduğu anda sizin de hayatınızı kolaylaştıracaktır. 

Kolay yoldan yüzde hesabı yapmak için oran orantı işleminden de yararlanabilirsiniz. Matematik dünyasında da sıkça kullanılan bu hesaplama işlemi ile de rahatlıkla yüzde hesaplayabilirsiniz. 

Örnek verecek olursak; 

Örneğin: 500 metrelik yolun %30’u kaçtır?

Oran orantı formülüne göre bu iki sayı çarpılıp 100’e bölünmesi gerekir. 

  1. 500 x 30 = 15000
  2. 15000 ÷ 100 = 150 metredir. 

İşte bu kadar basit!

Ürün ve hizmetlere yapılan indirimleri, zam oranlarını, maliyetlerini, gramajlarını ve tonlarını, faizlerini ve istatiksel olarak hesaplamak isteyeceğiniz tüm işlemleri bu iki formül ile rahatlıkla yapabilirsiniz.

Bilgisayarda Yüzde Hesabı Nasıl Yapılır?

Bilgisayarda yüzde hesaplamak için Microsoft Excel, LibreOffice Calc veya kullanmakta olduğunuz işletim sisteminde yer alan hesap makinesi ile bilgisayarda yüzde hesabı yapabilirsiniz. 

Excel programında yüzde hesaplama yapabilmek için biraz program bilginizin olması gerekmektedir. Biraz uğraştırıcı bir işlem olsa da garanti sonuç alacağınız programlardan biridir. Bilgisayar üzerindeki hesap makinesi ile ve hatta online yüzde hesaplama makinesi ile de aynı işlemi yapabilirsiniz.

Kaynak: www.ozdemirburak.com

REKLAM

İlginizi çekebilir

Volatilite Dönemlerinde Çeşitlendirmenin Önemi

COVID-19 salgınının etkileri geniş çaplı olmuş ve yerel ve küresel piyasalarda önemlidalgalanmalara yol açmıştır. Bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.