Anasayfa > Genel > Volatilite Dönemlerinde Çeşitlendirmenin Önemi

Volatilite Dönemlerinde Çeşitlendirmenin Önemi

COVID-19 salgınının etkileri geniş çaplı olmuş ve yerel ve küresel piyasalarda önemli
dalgalanmalara yol açmıştır. Bu dalgalanmanın devam edeceği öngörüldüğünden, beklenen bu dalgalanmayı atlatmaya yardımcı olmak için yatırım portföyünüzün iyi çeşitlendirildiğinden emin olmak artık her zamanki kadar önemlidir.

REKLAM

Çeşitlendirme nedir?

Çeşitlendirme, yatırımlarla ilişkili riski yaymanın veya daha basit bir ifadeyle tüm yumurtaları tek bir sepete koymamanın bir yoludur. Çeşitlendirmenin nihai amacı, yatırım getirilerinden vazgeçmeden bir yatırım portföyüyle ilişkili oynaklığı azaltmaktır.

Çeşitlendirme her yatırım portföyünün temel bir bileşeni olarak görülmesi gerekirken, COVID-19 pandemisinin etkileri gibi önemli piyasa dalgalanmalarının yaşandığı zamanlarda, iyi çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyünü anlamak ve oluşturmak en faydalı hale gelir.

Çeşitlendirme neden önemlidir?

Çeşitlendirme, bir yatırım portföyünün önemli bir yönüdür çünkü tüm yatırım türleri pozitif korelasyona sahip değildir, başka bir deyişle, tüm yatırım türleri belirli bir piyasa koşullarına veya ekonomik olaylara maruz kaldığında aynı şekilde tepki vermeyecektir. Örneğin, faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde emlak gibi bir yatırım türü, sabit faiz gibi başka bir yatırım türüne kıyasla güçlü bir performans gösterebilir. Çeşitlendirme, bir yatırım portföyünde konsolide bazda tutarlı yatırım getirileri elde etmek amacıyla her bir yatırım türüyle ilişkili iniş ve çıkışları en aza indirmeye yardımcı olabilir.

COVID-19 salgını gibi önemli piyasa dalgalanmalarının yaşandığı dönemlerde bile, tüm yatırım türleri birbirleriyle aynı şekilde veya aynı ölçüde etkilenmeyeceğinden, yatırım portföyündeki çeşitlendirme kayıpları en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Yatırımlarınızı nasıl çeşitlendirebilirsiniz?

Bir yatırımcının yatırım portföyünü çeşitlendirmek için kullanabileceği çeşitli stratejiler vardır. Başlıca çeşitlendirme stratejilerinden bazıları şunlardır:

Çok çeşitli varlık sınıfları içinde ve arasında yatırım yapın:

  • Yatırımcılar için nakit, sabit faiz, tahviller, opsiyonlar, hisse senetleri, emlak ve
    alternatifler gibi çeşitli varlık sınıfları mevcuttur.
  • Her varlık sınıfı içinde, yatırım yapılabilecek çeşitli yatırım türleri (örn. endüstri
    sektörleri, coğrafi konumlar, vb.) bulunmaktadır.
  • Çok çeşitli varlık sınıflarına ve birkaç farklı yatırım türüne (örn. endüstri
    sektörleri, coğrafi konumlar, vb.) yatırım yapmak, bir varlık sınıfının yatırım
    portföyündeki başka bir varlık sınıfına göre düşük performans göstermesinin
    etkisini en aza indirmeye yardımcı olabilir.
  • Ayrıca, çeşitlendirme yaparken, portföyünüze ikili opsiyonlar gibi agresif yatırım
    stratejileri eklemek size yüksek karlar elde etme şansı verir. En güvenilir ikili
    opsiyon brokerlarından birinin detayları ve avantajları hakkında bilgi edinmek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Yönetilen fonlara ve/veya Borsa Yatırım Fonlarına (ETF’ler) yatırım yapın:

  • Yönetilen fonlar ve ETF’ler, fon yöneticisinin küçük bir ücret karşılığında yatırımcının adına yatırım kararları aldığı profesyonel olarak yönetilen yatırımlardır.
  • Yönetilen fonlar ve ETF’ler, yatırımcıların birkaç farklı varlık sınıfı ve yatırım türünden oluşan çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyüne erişmesine olanak tanır.
  • Bu ürünler, daha küçük bir varlık tabanı ile çalışırken bir portföyde çeşitlendirme sağlamak için de yararlı bir araç olabilir.

Varlık dağılımının belirlenmesi ve yeniden dengeleme:

  • Bir yatırım portföyünün varlık dağılımının belirlenmesi, yatırımcının yatırım portföyündeki her bir varlık sınıfına tahsis edilmesini istediği yüzdeye karar vermesini içerir.
  • Bir yatırımcının her bir varlık sınıfına ayırmayı seçtiği yüzde, risk toleransına ve hangi zaman dilimi için yatırım yapmayı seçtiğine bağlı olacaktır.
  • Varlık dağılımı belirlendikten sonra yatırımcı, yatırımlarının istediği varlık dağılımına uygun kalmasını ve belirli varlık sınıflarına veya yatırımlara aşırı maruz kalmamasını sağlamak için yatırım portföyünü düzenli olarak yeniden dengelemeye çalışmalıdır.

Kaynak: www.binaryoptions.com/tr/

REKLAM

İlginizi çekebilir

Yıllık Enflasyon Oranları (2001-2021)

Enflasyon: Enflasyon, fiyatlar genel düzeyindeki devamlı bir artış sürecinin yanında paranın değerindeki sürekli bir düşmeyi de ifade eder. TÜFE: Tüketici fiyat endeksi ÜFE: Üretici fiyat endeksi TEFE: Toptan eşya fiyat endeksi 2001 Yılından itibaren yıllık enflasyon, TÜFE ve ÜFE oranları Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre düzenli olarak aşağıda gösterilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.