Anasayfa > Genel > Hisse Senedi Yatırımının Temel Faydaları

Hisse Senedi Yatırımının Temel Faydaları

Hisse senetleri, yatırım portföyünüzün değerli bir parçası olabilir. Farklı şirketlerde hisse senedi sahibi olmak, birikimlerinizi artırmanıza, paranızı enflasyon ve vergilerden korumanıza ve yatırımlarınızdan elde ettiğiniz geliri en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir. Borsaya yatırım yaparken riskler olduğunu bilmek önemlidir. Herhangi bir yatırım gibi, risk/getiri ilişkisini ve kendi risk toleransınızı anlamanıza yardımcı olur.

REKLAM

Hadi, hisse senetlerine yatırım yapmanın üç faydasına bakalım.

İnşa etme. Tarihsel olarak, uzun vadeli öz sermaye getirileri, nakit veya tahvil gibi sabit getirili yatırımlardan elde edilen getirilerden daha iyi olmuştur. Bununla birlikte, hisse senedi fiyatları zamanla yükselme ve düşme eğilimindedir.

Koruma. Vergiler ve enflasyon servetinizi etkileyebilir. Öz sermaye yatırımları, yatırımcılara uzun vadede daha iyi vergi muamelesi sağlayabilir, bu da hem vergilerin hem de enflasyonun olumsuz etkilerini yavaşlatmaya veya önlemeye yardımcı olabilir.

Maksimize etme. Bazı şirketler hissedarlarına temettü veya özel dağıtımlar öder. Bu ödemeler size düzenli yatırım geliri sağlayabilir ve getirinizi artırabilirken, bazı hisse senetleri için uygun vergi muamelesi cebinizde daha fazla para bırakabilir. (Her ülke için şirketlerden yapılan temettü ödemelerinin farklı şekilde vergilendirildiğini unutmayın.) 

Farklı Hisse Senetleri, Farklı Faydalar

Aşağıdaki iki ana hisse senedi yatırımı türünün her biri, yatırımcılara farklı faydalar sağlayabilir.

1. Adi Hisseler (Common Shares)

Adi hisse senetleri, yatırımcılar için en yaygın hisse senetleri yatırım türlerinden biridir. Şunları sunabilirler:

Sermaye büyümesi. Bir hisse senedinin fiyatı zamanla yükselir veya düşer. Yükseldiğinde, hissedarlar hisselerini kârla satmayı seçebilirler.

Temettü geliri. Birçok şirket hissedarlarına temettü öder ve bu da yatırımcılar için vergi açısından verimli bir gelir kaynağı olabilir.

Oylama ayrıcalıkları. Oy kullanma hakkı, hissedarların şirketi kimin ve nasıl yönettiği üzerinde bir ölçüde kontrol sahibi olmaları anlamına gelir. 

Likidite. Tipik olarak, adi hisse senetleri diğer yatırımlardan daha hızlı ve kolay bir şekilde alınıp satılabilir, gayrimenkul, sanat veya mücevher gibi. Bu, yatırımcıların yatırımlarını nakit karşılığında nispeten kolaylıkla alıp satabilecekleri anlamına gelir.

Avantajlı vergi muamelesi. Temettü geliri ve sermaye kazançları, istihdam gelirinden ve tahvil veya Küresel Sanayi A.Ş. (GIC)‘lerden elde edilen faiz gelirinden daha düşük bir oranda vergilendirilir.

2. İmtiyazlı Hisseler (Preffered Shares)

İmtiyazlı hisse senetleri yatırımcılara aşağıdaki faydaları sağlayabilir:

Güvenilir gelir akışı. Genellikle, imtiyazlı hisseler, adi hissedarlara herhangi bir temettü ödenmeden önce ödenmesi gereken sabit bir temettü tutarı ile gelir.

Daha yüksek gelir. Adi hisse senetleri ile karşılaştırıldığında, imtiyazlı hisse senetleri daha yüksek temettü ödeme eğilimindedir. (Not: İmtiyazlı hisse temettüleri, adi hisse senetlerindeki temettülerle aynı avantajlı vergi muamelesine tabidir.)

Çeşitlilik. Her biri farklı özelliklere sahip birçok tercih edilen hisse türü vardır. Örneğin, bazıları ödenmemiş temettülerin birikmesine izin verirken, diğerleri adi hisselere dönüştürülebilir.

Temettülerin Avantajları

Temettüler, şirketlerin kârlarının bir kısmını hissedarlarına dağıtmalarının bir yoludur. Genelde, temettüler üç ayda bir nakit olarak ödenir, ancak tüm şirketler temettü ödememektedir. Örneğin, büyümeye devam eden şirketler, büyümelerine yardımcı olmak için kârlarını işlerine yeniden yatırmayı seçebilirler.

Yatırımcılar için temettüler, aşağıdaki gibi alanlarda avantajlar sağlayabilir:

Getiriler. Hisse senetlerinizden temettü ödemeleri almak, yatırımınızın toplam getirisini artırabilir.

Dalgalanma. Temettüler, hisse senedi fiyatını desteklemeye yardımcı olarak dalgalanmaların düşürülmesine yardımcı olabilir.

Gelir. Temettüler yatırımcılara yatırım geliri sağlayabilir.

İstikrar. Nakit akışlarını etkin bir şekilde yöneten şirketler, tutarlı veya artan temettü ödemelerini sürdürme eğilimindedir.

Bu yazıda anlatılan faydalara rağmen hala hisse senedi ticareti konusunda endişeleriniz olabilir. Özellikle inanç sahibi insanlar bu durumun islami açıdan uygunluğunu değerlendirmek isteyebilir. İslami ölçüde bu tarz ticaretleri yapabilecek yollar mevcuttur. Yapacağınız araştırmalarla onlara ulaşabilirsiniz. Mesela https://www.binaryoptions.com/tr/broker/islami/ adresine giderek bu konularda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.


REKLAM

İlginizi çekebilir

şirket ve ünvan seçimi

Şirket Kuruluşları ve Ünvan Seçimi

Şirket kuruluşları: Bir şirket kurmaya karar verdiyseniz ilk olarak şahıs şirketi mi, yoksa sermaye şirketi mi kuracaksınız onu belirleyin. Şahıs şirketi daha küçük ve tamamen sizin adınıza açılacak olan bir şirkettir (Hakan GİRGİN reklam hizmetleri). Sermaye şirketleri ise daha büyük çaplı ve istediğiniz ismi koyabileceğiniz şirket türleridir (GİRGİN reklam ve tanıtım limited şirketi). Şirket ünvanları: Hangi şirketi kuracağınıza karar verdiyseniz kuracağınız şirketin ünvanı seçmeniz gerekecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.